System monitoringu środowiskowego

noaa--urO88VoCRE-unsplash.jpg

Celem projektu jest opracowanie prototypu inteligentnej, autonomicznej i modułowej stacji pomiarowej warunków środowiskowych, zasobów energii odnawialnej oraz jakości powietrza.

Podstawą do realizacji projektu jest przeprowadzenie prac B+R nad autorskim układem elektronicznym wraz z dedykowanym oprogramowania i systemem bazodanowym do zastosowania w uniwersalnych stacjach pomiarowych o szerokim spektrum zastosowań.Docelowe urządzenia, które powstaną w wyniku realizacji projektu, będące stacjami pogodowymi mogą być wykorzystane do pomiarów wielu aspektów środowiskowych, począwszy od warunków atmosferycznych, profesjonalnych pomiarów jakości powietrza wewnątrz i na zewnątrz pomieszczeń, lecz przede wszystkim kompleksowych pomiarów zasobów energii odnawialnej w danej lokalizacji. Całość systemu w łatwy sposób może zostać zintegrowana z systemami zarządzania budynkiem typu „inteligentny dom”. W ramach planowanych prac oprócz opracowania funkcjonalnego prototypu i standardu wzornictwa, konieczne będzie przeprowadzenie testów modułów pomiarowych, certyfikacja akcesoriów oraz opracowanie środowiska operacyjnego/interfejsów działania systemu (aplikacji mobilnej do zarządzania stacją iOS/Android).

Geolokalizacyjny system bezpieczeństwa

Technologia rozproszonej inteligencji