Technologia wytwarzania probiotyków

Celem projektu jest opracowanie innowacyjnej technologii wytwarzania kultur szczepów bakterii probiotycznych z wykorzystaniem jednorazowych, modułowych bioreaktorów foliowych o strukturze dedykowanej do wymagań biotechnologicznych procesów hodowli szczepów bakterii probiotycznych (single-use probio-bags).

Probiotyki i pochodne produkty ich metabolizmu określane jako postbiotyki to drobnoustroje wywierające korzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Zwykle pochodzą z mikrobioty zdrowych osób i działają w wielu zakresach dzięki unikalnym właściwościom polegającym na ich zdolności do kolonizacji przewodu pokarmowego, pochwy, skóry i innych narządów posiadających własną mikrobiotę (dawniej mikroflorę), którą podany probiotyk uzupełnia i koryguje. Obecność bakterii probiotycznych powoduje eliminację drobnoustrojów patogennych lub zapobiega ich wtargnięciu, uszczelnia nabłonek, który w ten sposób stanowi lepszą barierę dla patogennych drobnoustrojów i ich toksyn, zmniejsza stan zapalny i pobudza lokalną i ogólną odporność organizmu.


Previous
Previous

Innowacyjna turbina gazowa

Next
Next

Platforma wczesnego ostrzegania