Innowacyjne czujniki glebowe

Celem prac badawczych jest stworzenie nowego rozwiązania technicznego pracującego na bazie czujników glebowych, które umożliwi monitorowanie przebiegu zmian parametrów żyzności gleby w trakcie wegetacji.

Rozwiązanie będzie składać się z opracowanych sond pomiarowych oraz autonomicznego systemu akwizycji danych (zasilanego akumulatorowo, z komunikacją GSM), a także systemu umożliwiającego prezentację zebranych danych oraz podgląd parametrów na żywo.  Pomiar in situ aktualnych wartości pH, wilgotności, temperatury, zawartości azotu, fosforu i potasu w glebie podczas wzrostu rośliny, umożliwia wykonanie zabiegów agrotechnicznych jeszcze w trakcie wegetacji, istotnie wpływając na końcowe efekty produkcyjne, ekonomiczne i środowiskowe. System pomiarowy, który powstanie w ramach projektu, będzie wykorzystywany do dynamicznego śledzenia zmian w stężeniach związków mineralnych, wilgotności, temperatury oraz odczynu pH gleby. Tego typu podejście daje możliwość kontroli i optymalizacji zabiegów nawożenia oraz ochrony roślin.

Modułowy magazyn energii

Nowatorska technologia zbierania pieczarek