Innowacyjna receptura wegańskiego tuńczyka

Projekt ma na celu opracowanie receptury i technologii wytwarzania nowego, innowacyjnego wyrobu będącego wegańskim odpowiednikiem tuńczyka, na bazie Chlebowca różnolistnego, będącego jednocześnie źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

W swoim założeniu produkt ma imitować szereg charakterystyk znanych z tradycyjnego wyrobu (tuńczyka w puszkach), w szczególności całość wrażeń sensorycznych. Ponadto, ma być w pełni wegański i wytworzony z zastosowaniem technologii przyjaznych środowisku – ograniczających wytwarzanie odpadów i redukujących zapotrzebowanie energetyczne. Ma być skierowany zarówno do wegan jak i wegetarian, a także do konsumentów chcących z różnych względów ograniczyć spożycie mięsa i wyrobów odzwierzęcych – fleksitarian. Korzyścią płynącą dla potencjalnych konsumentów będzie możliwość ograniczenia spożycia wyrobów odzwierzęcych bez konieczności zmiany nawyków i preferencji żywieniowych, tym samym ułatwiając przejście w kierunku diety roślinnej.


Previous
Previous

System automatycznej kontroli upraw

Next
Next

Technologia ulepszenia paszy drobiowej