Technologia roślinnych napojów

alison-marras-h1Fct6RxroM-unsplash.jpg

Przedmiotem projektu będą trzy rodzaje funkcjonalnych roślinnych napojów - wegańskich i bezglutenowych, zamienników jogurtów fermentowanych otrzymywanych z napojów jaglanego, lnianego i konopnego.

Fermentowane napoje jaglany, lniany i konopny będą otrzymywane na drodze fermentacji mlekowej z użyciem przemysłowych, wegańskich kultur starterowych, pozbawionych alergenów takich jak laktoza i gluten, a z dodatkiem wybranych substancji wzbogacających (aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne). Surowcem do produkcji wymienionych napojów roślinnych będą napoje jaglany, lniany i konopny otrzymywane technologią bezodpadową (zero waste) opracowaną w ramach niniejszego projektu. Zakres planowanych prac będzie obejmował: (1) opracowanie parametrów bezodpadowej produkcji napojów roślinnych: jaglanego, lnianego i konopnego; (2) otrzymywanie roślinnych napojów fermentowanych z dodatkiem wybranych substancji wzbogacających; (3) komercjalizacja projektu. Funkcjonalne roślinne napoje fermentowane: jaglany, lniany i konopny będą doskonałym uzupełnieniem rozrastającego się intensywnie rynku produktów bezmlecznych i bezglutenowych, a także wegańskich i wegetariańskich.

Previous
Previous

System autodiagnozy transporcie

Next
Next

Ultranowoczesny olej przemysłowy