Kitesurfing to sport wodny który ma od 2024 być dyscyplina olimpijską. Już dziś musimy budować i przygotowywać reprezentacje przyszłych kadrowiczów. Fundacja Ander wspierać będzie wszystkie działania mające na celu wychowanie młodych olimpijczyków. Będziemy finansować i organizować szkolenia wraz z wsparciem Stowarzyszenia PZKit. Postaramy się monitorować od początku do końca rozwój przyszłego olimpijczyka.
Działania zgodne ze sferą pożytku publicznego w art.4 ust.1 pkt.17

Fundacja Ander wspiera małe młodzieżowe kluby sportowe. Organizuje i współfinansuje spartakiady i zawody. Angażujemy się w proces odciągnięcia młodzieży od tabletów i smartfonów. Ruch i wysiłek fizyczny są najlepszym antidotum na problemy z jakimi spotyka się dziś mody człowiek i to zarówno psychicznymi jak i fizycznymi (otyłość, cukrzyca depresje i inne). Fundacja Ander wspiera takie działania, ale na szczeblu gminnym (gm. Żórawina).
Działania zgodne ze sferą pożytku publicznego w art.4 ust.1 pkt.17

Skateboard. Międzynarodowy Komitet Olimpijski włączył do programu zawodów pięć nowych dyscyplin sportowych, które zobaczymy na przyszłych igrzyskach w 2020 w Tokio. Należą do nich skateboarding, surfing, karate, wspinaczka sportowa oraz baseball/softball. W oświadczeniu MKOl dowiedzieliśmy się że:
„Wybraliśmy dyscypliny, za którymi podążają młodzi ludzie. Wychodzimy nowemu pokoleniu naprzeciw, coraz bardziej ulepszając zawody olimpijskie. Chcemy, aby igrzyska w Tokio w 2020 roku były przełomowe”
Polskiemu Związkowi Skateboardingowemu zostały dwa lata. Czy to wystarczy aby wychować zawodników skutecznie reprezentujących nas na Olimpiadzie? Osoby jeżdżące to bardziej artyści niż sportowcy. Skład szerokiej kadry został już ogłoszony. Ale czy będą to „artyści” czy tylko sportowcy zobaczymy w 2020 roku. Fundacja Ander włączy się również w akcje poszukiwania reprezentantów kraju. Będziemy pomagać małym klubom i stowarzyszeniom skateboardowym finansowo i organizacyjnie.